1. září jsme měli možnost navštívit, prohlédnout si a také tvořit na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni. A protože nás malování a vyrábění docela baví, líbilo se nám i zde.

Na začátku nás paní a pan Kocmanovi provedli po jednotlivých ateliérech. Mohli jsme si prohlédnout sochy, obrazy, plakáty, šperky, návrhy nábytku a užitkových předmětů a další zajímavé výtvory studentů.

Potom jsme se rozdělili do dvou ateliérů a začali tvořit.

Zkoušeli jste už někdy na velkém papíře pinkat přes vylitou barvu kuličku? Namalovala s naší pomocí krásnou pavučinu. Do té jsme z fólie vyrobili pavouky, pomocí uhlu a techniky frotáže objevili v pavučině různý hmyz a nakonec natiskali velkým razítkem mouchy. Pavouci můžou začít hodovat a my máme hotový obraz.

Také jsme ze sádry s pomocí modelínového rámečku odlévali lístky stromů, šelakovali je, aby něco vydržely, a opatřili magnetem. Ve škole, až sádra pořádně vytvrdla, si ten, kdo chtěl, lístky vybarvil.

Škoda, že času bylo málo a rychle utíkal. Nápady jsme ale přinesli i do třídy, protože si každý z nás odnesl knihu Ladislav Sutnar – Inspirace pro děti. Zde můžeme navrhovat vzorek nádobí, loutky, hračky, obálky knih či plakáty. Určitě si s tím ještě dlouho vyhrajeme.

Moc děkujeme za tento dárek i možnost nahlédnout do světa umění.